MANUÁLTERÁPIA

A manuálterápia az ízületek csökkent vagy megnövekedett mozgékonysága következtében kialakuló reverzibilis (visszafordítható) károsodások diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik. Célja a mozgásrendszer komplex kezelése, a mozgásszervi funkciók megbomlott összhangjának helyreállítása, a mozgás javítása, a fájdalomcsillapítás.
A manuálterápia nem csontkovácsolás, vagy csontrakás. Megalapozott, speciális technikák állnak a terapeuta rendelkezésére, melyet nagyon részletes, minden izületre kiterjedő vizsgálat előz meg. Majd ezt követi az ízületi károsodás kezelése speciális fogások és technikák segítségével, melyek kizárják a kezelni nem kívánt, egészséges szegmenteket.


Mi jellemző a szakszerű manuálterápiás vizsgálatra?


Korrekt, mindenre kiterjedő anamnézis felvétel után, nemcsak a beteg által fájdalmas testrészt, hanem az összes ízületet, izmokat, idegeket is teszteli. A terapeuta feállítja a manuál terápiás diagnózist, majd tájékoztatja a beteget az állapotáról és a várható eredményekről. Emellett szükség lehet képalkotó eljárások alkalmazására is (rtg, CT, MRI). Ezután kezdődik a manuál terápiás kezelés. Az első alkalom 1-1,5 órát is igénybe vehet.


A kezelések végrehajtásánál kétfajta eljárás alkalmazható: az egyik a manipuláció, a másik a mobilizáció.
A manipulációt gyorsan, rövid mozgással, nagy erőkifejtéssel végzi a kezelő. Figyel arra, hogy elkerülje a nem kívánt sérüléseket, megfelelően rögzítse a környező ízületeket - így a kezelés csak a kóros szegmentumra irányul -, a manipuláló kézzel megfelelő fogást végezzen és a mozgatás a szabad mozgás irányába történjen.
A mobilizációt lassan, ismételt hosszabb elmozdításokkal végzi a kezelő. Az esetek nagy részében a beszűkült mozgás irányában történik a kezelés, figyelemmel arra, hogy az érintett izmokat, inakat hossz- és harántirányba megnyújtsa. A kezelést végző terapuetának több mint százféle műfogást kell ismerni, megtanulni ahhoz, hogy megfelelő ellátásban tudja részesíteni a betegét.
A kezelést követően oldódik a mozgáskorlátozottság az érintett szakaszon, csökken a fájdalom, az izommerevség, javul a közérzet.
A korrigált helyzet megtartása, és az elért kedvező állapot megőrzése a gyógytorna további feladata.  Nem fejeződhet be a kezelés egyénre szabott, betanított gyógytorna elsajátítása nélkül.

 

Kinek ajánlható ez a kezelés? Mindenkinek, akinek...

Kinél nem javasolt ez a kezelés?

 

 

Kovács Bea - Gyógytornász, Manuálterapeuta

 

 

 

Üzenjen nekünk...

Tudta Ön, hogy...

A rossz testtartásból adódó gerincpanaszok rendszeres gyógytornával megelőzhetőek