NYIROKDRENÁZS - LYMPHOEDEMA KEZELÉS

Nyirokdrenázs


A nyirokkeringés szoros kapcsolatban áll az immunrendszerrel, meghatározza a szervezet regenerációs készségét és segíti a szövetekből történő salakanyag-kiválasztást.

A nyirokdrenázs (lymphdrenázs) olyan speciális masszázsfajta, amely javítja a nyirokelfolyást; rendszeres alkalmazása megszünteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, serkenti a salakanyagok elszállítását, így a sejtek és a szövetek regenerálódását, csökkenti a gyulladáskészséget, elősegíti meglevő gyulladások, sebek gyógyulását.
Aktiválja az anyagcsere-folyamatokat, kiüríti a szöveti ödémákat - csökkentve az érintett szervek fájdalmát -, valamint indirekt módon javítja a vérkeringést, sőt, a sejtek táplálék- és oxigénellátását is.

 

A nyirokrendszer és az immunrendszer kapcsolata

 

Nyiroknedv keletkezik, amikor a kisartériákból folyadék préselődik ki a szövetekbe. Láthatóvá akkor válik, ha például megégetjük a bőrünket, vagy feltöri a cipő a sarkunkat, és kis, szalmasárga színű, áttetsző folyadékkal teli hólyagocskák keletkeznek; ezek terméke tehát a nyiroknedv. Ennél sokkal drasztikusabb módon halmozódik fel, ha egy adott területen gátolt az elfolyás; gyulladások, traumák, besugárzást követő hegesedés miatt stb. Ilyenkor a szövetekben pangó nyiroktól az érintett részek megduzzadnak, a bőr fényesen kifeszül. A nyirokcsomók feladata nemcsak a beérkező nedv megszűrése, hanem az adott alkotóktól függően olyan sejteket, faktorokat is termelnek, melyek az immunrendszer komplex működését szabályozzák.

 

A lymphdrenázs hatása

 

A módszert a század elején dr. Emil Vodder dán biológus fejlesztette ki hosszas kutatások során. A nyirokdrenázs körkörös, nyomó-simító mozdulataival gyorsítja a nyirok elfolyását. Ezzel megszűnik a szöveti nyirokpangás, az anyagcsere 'hulladék'- és salakanyagai pedig hamarabb kiürülnek. A nyirokkeringés segítségével a méreganyagok ugyanis előbb az érpályába, majd a vér útján a májhoz, illetve a vesékhez kerülnek, ahol egyrészt átalakulnak, másrészt kiválasztódnak.

 

Kinek ajánlott?

 

 

Kinek nem javasolt?